Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem (Medisch: tinea pedis) is geen eczeem, maar een schimmelinfectie van (meestal) een of beide voeten. Het wordt ook wel aangeduid met de betere benaming “voetschimmel“.

 
Het zwembad is de plaats waar mensen de infectie meestal oplopen, vandaar de naam. De aandoening wordt veroorzaakt door een schimmel uit de groep van de dermatofyten, die zich graag nestelt in vochtige huid. Het oplopen van voetschimmel kan gebeuren op plaatsen waar vochtige blote voeten veel voorkomen, zoals in zwembaden of in gemeenschappelijke douches. Een andere oorzaak is soms het dragen van slecht ventilerende schoenen, die zweetvoeten veroorzaken. Heeft de huid een neutrale zuurgraad, dan biedt de huid bescherming tegen voetschimmel. Deze zuurgraad kan echter verstoord worden wanneer de voeten te veel met zeep gewassen worden, of wanneer de zeep niet goed wordt afgespoeld.
 
Verloop:
 
Bij zwemmerseczeem ontstaat roodheid en schilfering van de huid, meestal beginnend tussen de vierde en vijfde (kleine) teen. Er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. Later kan de infectie zich uitbreiden naar de voetzool (waarbij kleine met pus gevulde bultjes ontstaan) of de nagels (zogenaamde kalknagels). De aandoening kan spontaan genezen.
 
GezondeShop advies:
 
Twee maal dagelijks de plekken met ActiMaris® Gel insmeren. Eventueel kunnen de plekken worden afgedekt met een pleister of een gaasje.
 
Een andere mogelijkheid is om een wondgaasje te bevochtigen met ActiMaris® Forte (bij ontstoken plekken) of met  ActiMaris® wondvloeistof ( in een rustiger fase) en dit wondgaasje twee maal daags te wisselen.