open been wikipediaHet open been of (Latijn) ulcus cruris (‘zweer op het onderbeen’) is een wond op het onderbeen of de enkel die niet wil genezen.
De oorzaak is meestal (maar niet altijd) een sterk gestoorde afvoer van het bloed uit het onderbeen via de aders, door spataders (veneuze insufficientie). Bijkomende factoren zijn immobiliteit, langdurig staan zonder te lopen, oedeem, overgewicht, hartfalen, suikerziekte en atherosclerose. Vaak begint het met een kleine verwonding, bv. door stoten.
Dergelijke wonden kunnen jarenlang bestaan en ook bij de best bekende behandelingen kan de genezing maanden duren, en is in de ergste gevallen niet eens mogelijk. De behandeling berust vooral op het tegengaan van infectie en oedeem en het bevorderen van de bloedcirculatie. Hiervoor wordt meestal een of twee keer per week gezwachteld.
Is het ulcus eenmaal genezen dan zal de patiënt om recidief te voorkomen meestal levenslang een strakke steunkous moeten dragen.
GezondeShop advies: 
Ulcus cruris of open been is een probleem wat in eerste instantie professioneel behandeld dient te worden. Bij ulcus cruris dienen de Actimarisproducten dan ook ingezet te worden als deel van een compleet plan van aanpak. De producten worden bij deze aandoening al succesvol in talloze verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en dergelijke toegepast.
In dit kader willen we graag enkele voordelen van Actimarisproducten noemen:
1. Zeer sterk ontsmettende werking
2. Ondersteund een optimaal klimaat voor wondgenezing en weefselherstel
3. Volledig veilig zowel voor de patiënt als de behandelaar
4. Geen bijwerkingen bekend