Een middenoorontsteking of otitis media is een ontsteking in het middenoor. Dit komt veel voor, vooral bij kinderen. Meestal gaat het vanzelf over zonder dat behandeling nodig is. In enkele gevallen is het beloop agressiever en is nadere behandeling op zijn plaats. Gehoorschade is uiterst zeldzaam en treedt eigenlijk alleen op bij langdurig verwaarloosde oorontstekingen met een loopoor.

Otitis media acuta
Dit is een acute middenoorontsteking ten gevolge van een bacteriële infectie. Bij inspectie van het oor toont zich een rood en uitpuilend (bomberend) trommelvlies. Er kan een spontane perforatie van het trommelvlies optreden met een loopoor als gevolg. De patiënt heeft (soms hevige) pijn in het oor, hoort aan die kant slechter; meestal zijn ook enkele lymfklieren in de hals aan de aangedane zijde opgezwollen. Soms is er ook een algemene malaise, al dan niet met koorts. Soms ontstaat deze vorm van oorontsteking na een vliegreis waarbij dan vermoedelijk bacteriën in het middenoor zijn gekomen door het drukverschil tijdens de vlucht; men spreekt dan van barotitis. Als een loopoor niet goed verzorgd wordt, kan deze evalueren naar een lijmoor, zo genoemd omdat het middenoor dan een kleverige afscheiding blijft produceren.
De verantwoordelijke bacteriën zijn vooral streptokokken, stafylokokken, pneumokokken, Moraxella catarrhalis en Haemophilus influenzae. De laatste verwekker is uiterst zeldzaam sinds invoering van de landelijke vaccinatie tegen die bacterie.
Antibiotica kunnen gegeven worden als therapie, in de meeste gevallen is dit echter niet noodzakelijk. De gemiddelde ziekteduur wordt er slechts 1 à 2 dagen mee bekort. Alleen onder de leeftijd van 1 jaar worden in Nederland standaard wel antibiotica aanbevolen. In andere gevallen luidt het advies het eerst een paar dagen af te wachten en paracetamol en neusdruppels te gebruiken. Alleen bij sterke klachten ook nog na vier dagen en algemeen ziekzijn worden ook bij andere groepen dan zeer jonge kinderen antibiotica aanbevolen. Vroeger (plm 20 jaar geleden) werd bij otitis media acuta met hevige pijnklachten het trommelvlies doorgeprikt om de etter af te laten vloeien uit de trommelholte: paracentese genoemd. Dit gaf onmiddellijk verlichting van de pijn. Deze therapie wordt (naar de mening van sommige oudere kno-artsen ten onrechte) niet meer toegepast.
Advies GezondeShop:
ActiMaris Gel in het aangedane oor aanbrengen, zoveel dat het oor als het ware “vol” zit. De pijnklachten zullen in veel gevallen snel afnemen door de effectieve werking tegen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken.
Deze behandeling kan meerdere malen per dag worden herhaald.
Na 10 tot 30 minuten is de gel als het ware opgelost en blijft enkel wat zeezout achter in het oor. Het is een effectieve en veilige aanpak bij middenoorontsteking.
NB. De adviezen van de GezondeShop zijn geen alternatief voor een bezoek aan de arts of een medische behandeling! De adviezen zijn bedoeld voor zelf medicatie, als de klachten aanhouden moet een arts geraadpleegd worden.