Bij een koortslip ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes.

koortslip
Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen. Soms gaat de koortslip gepaard met lusteloosheid of een gevoel van lichte vermoeidheid. Tijdens deze acute fase is de koortslip ook besmettelijk.
Door een koortslip kan ook soms genitale herpes ontstaan, dus het wassen van de handen na aanraking van het zweertje/blaasje is noodzakelijk om besmetting te voorkomen, evenals het vermijden van oraal seksueel contact.
Oorzaak:
De koortslip wordt meestal veroorzaakt door een heropflakkerend herpes simplexvirus Type I (HSV-1), maar soms ook door Type II (HSV-2).
Ook herpes simplex keratitis een hoornvliesontsteking, wordt door dit type virus veroorzaakt. De primaire besmetting van het herpesvirus is gingivostomatitis herpeticans. Na besmetting blijft het virus levenslang achter in het ganglion van Gasser van de nervus trigeminus, de zenuw die onder ander de innervatie van de tong en het hele aangezicht regelt, buiten het bereik van ons afweersysteem. Door onder andere UV-licht kan een secundaire aanval veroorzaakt worden, waarbij er op de lip blaasjes verschijnen, die barsten en korsten vormen.
Advies GezondeShop:
De plek enkele malen per dag met Actimaris gel deppen. Als de plek droog wordt en dreigt te barsten is een verdere ondersteuning met Skalaris dagcrème mogelijk of ondersteuning met olijfolie vermengt met Skalaris huidpoeder. Skalaris dagcreme verzorgt de huid met natuurlijke oliën waardoor de huid flexibel en elastisch blijft. Een alternatief kan zijn een mengsel van olijfolie en Skalaris Huidpoeder. De huidpoeder heeft een ontsmettende en genezingsbevorderende werking.